Archive for the 'Hutang' Category

Status Hutang Julai 2010

Salam dan pohon maaf kerana agak lama menyepi. Sibuk dengan keluarga dan study Master yang telah bermula. Dalam kehidupan kadang-kala ada peluang yang kena ambil segera dan ada perkara yang kita tangguhkan. Namun dalam hal menyelesaikan hutang, seelok-eloknya jadikan sebagai keutaamaan supaya tidak menjadi satu masalah kepada keluarga.

Posting terakhir saya pada Oktober 2009. Bermakna telah hampir setahun tidak menulis di dalam blog ini. Maaf sekali lagi. Pada kesempatan ini elok juga saya kemaskini status hutang terkini dan sama-sama kita lihat sama ada ia bertambah atau berkurang.

Hutang kad kredit Citibank, CIMB dan Bank Islam telah diselesaikan sepenuhnya.

Hutang kad kredit yang perlu saya bayar sekarang ialah RM100 untuk Public Bank dan RM400 untuk HSBC.

Hutang Bank Rakyat RM1,100 sebulan.

Hutang pinjaman ASB RM327

Hutang pinjaman saham Bank Persatuan RM167.

Hutang CIMB Express RM360.

Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar setiap bulan ialah RM1954.

Apakah strategi saya untuk bulan-bulan yang akan datang? Kemungkinan besar saya akan lebihkan pembayaran kad HSBC dan tamatkan pinjaman ASB.

Kad Kredit HSBC

Salam Aidilfitri untuk semua. Alhamdulillah sempena bulan baik ini saya dah berjaya selesaikan hutang kad kredit HSBC saya.

Kini tinggal kad CIMB, Citibank dan Public Bank yang belum diselesaikan.

Sasaran saya ialah mulai bulan depan saya akan tumpukan pada kad kredit Citibank dan cuba untuk selesaikan semua hutang dalam kad kredit tersebut.

Bagi rakan-rakan yang download file Excel Perbelanjaan tu sila gunakan pasword ini untuk ubah butiran maklumat.

AABABBBBAAAU

Untuk masukkan butiran perbelanjaan harian seperti barang dapur RM15.00, sila klik butang hijau lembaran harian. Selamat mencuba ya!

Pembayaran Hutang Ogos 2009

Bulan ini agak sibuk sedikit dengan beberapa aktiviti. Akhirnya hari ini dapat duduk seketika untuk bercerita tentang pembayaran hutang bulan Ogos 2009.

Bulan ni saya hanya ada RM2,300 untuk buat bayar hutang. Transfer duit ke Maybank seperti biasa tapi dek kerana tak sempat online Maybank dah tolak Standing Instruction untuk ASB dan Bank Persatuan sedangkan plan saya tak nak bayar dua-dua loan tu bulan ni.

Tapi tak apalah. Target untuk selesaikan baki hutang di HSBC terpaksa ditangguhkan ke bulan hadapan. Dah tak banyak pun. Kalau selesai kad kredit HSBC tu bolehlah saya tumpukan bayaran kad Citibank pula.

Pembayaran Hutang Bulan Ogos adalah seperti berikut:

CIMB 50

Citibank 300

HSBC 50

Public Bank 100

AEON 190

ASB 327

Bank Persatuan 305 (2 bulan)

Bank Rakyat 700 (lagi 400)

Keseluruhannya saya guna RM2,022 untuk bayar hutang Ogos 2009.

Pembayaran Hutang Julai 2009

Hujung bulan tiba dah hari ini kita telah melangkah ke awal bulan Ogos. Struggle juga untuk membayar hutang-hutang bulan ini. Maklumlah kalau sekadar membayar baki minima bila masanya hutang terutamanya hutang kad kredit akan selesai.

Untuk bulan Julai 2009 saya mengeluarkan sejumlah RM3,647.00 untuk membuat bayaran. Paling banyak saya keluarkan untuk HSBC iaitu RM1,050 untuk bayar hutang kad kredit. Nampaknya taktik serangan berterusan saya terhadap hutang kad kredit HSBC setidak-tidaknya telah berjaya mengurangkan hutang kad tersebut dari RM5,500 pada bulan Februari 2009 kepada RM1,000 untuk bulan Ogos akan datang. Oleh kerana kini pembayaran minimum untuk kad HSBC tersebut hanya RM50 bolehlah saya beri tumpuan kepada kad kredit Citibank pula untuk bulan-bulan akan datang.

Secara ringkasnya pembayaran hutang-hutang saya untuk bulan Julai 2009 adalah seperti berikut:

CIMB RM100

Citibank RM450

HSBC RM1,050

Public RM250

CIMB Exp RM360

AEON RM200

Loan ASB 327 (tak bayar lagi) sudah bayar

Saham Bank Persatuan RM137

Bank Rakyat RM1,100

Saya maklum bahawa rakan-rakan yang berpengalaman dalam selok-belok pengurusan kewangan seperti saudari Nurul Wahida dari Emas & Tanah pernah mencadangkan kepada saya agar apply Overdraft ASB untuk rendahkan interest kad kredit. Namun terdapat beberapa kekangan utama especially tak cukup modal untuk melaksanakannya hingga hari ini. Mungkin pada masa depan saya akan cuba menggunakan kaedah tersebut bila masa dan keadaan membenarkan.

Perbelanjaan Keluarga dan Bayaran Hutang Jun 2009

Kalau anda lihat dari posting saya bulan Mei yang lalu, saya cuba bajetkan perbelanjaan keluarga sebanyak RM1,500 sebulan memandangkan pendapatan saya campur isteri RM5,000 sebulan dan terpaksa bayar hutang sekurang-kurangnya RM3,000 sebulan.

Untuk bulan Jun alhamdulillah perbelanjaan keluarga yang direkodkan dalam Excel hanyalah RM1,353.46. Jadi adalah sedikit lebihan yang boleh digunakan untuk simpanan atau membayar hutang.

Untuk pembayaran hutang pula secara keseluruhannya pada 30 Jun 2009 adalah seperti berikut:

CTBank 500

CIMB 100

HSBC 1,500

Public 50

Bank Persatuan 136

Maybank ASB 327

Bank Rakyat 700 daripada 1,100 (akan bayar lagi dlm masa 2 minggu)

Elaun Utk Emak 600

Total RM3,913

House Keeping Kad Kredit

Hujung bulan tiba lagi. Selepas membuat beberapa pembayaran kad kredit saya updatekan baki terkini hutang kad-kad kredit saya.

HSBC    RM1,945

CIMB    RM1,782

Public    RM1,600

CTBank RM6,281

Hujung bulan nanti akan ada lagi bajet lebih kurang RM2,500. Bolehlah saya gunakan serba-sedikit untuk selesaikan hutang kad kredit dan hutang-hutang lain seperti AEON, CIMB Express, Bank Rakyat, ASB dan Bank Persatuan.

Selesaikan Hutang Kad Kredit & KryptonWorks

Selepas beberapa bulan kumpul duit dapatlah RM3,200. Seronoknya! Ada juga keinginan nak beli macam-macam benda seperti plasma tv, x-box dan lain-lain. Tapi bila difikirkan hutang keliling pinggang dan semangat untuk keluar dari rat race ni maka terpaksalah letak ketepi dahulu semua keinginan dan selesaikan keperluan utama iaitu membayar hutang.

Jadi saya transfer RM1,500 untuk bayar kad kredit HSBC, RM600 untuk Citibank, RM50 untuk Public dan RM100 untuk CIMB.

Untuk loan ASB secara automatik Maybank potong lebih-kurang RM650. Jadi buat masa ni tunggakan hutang dengan loan ASB dah tak ada. Cantik la sikit kolum CCRIS untuk loan ASB tu.

Baki RM300 masih ada untuk beberapa bayaran hutang lagi. Lepas beberapa hari bolehlah saya update baki hutang kad kredit terbaru.

Malu nak bagi tahu tapi kena rekodkan juga kat sini. Saya join kryptonworks RM200 untuk dapatkan passive income RM40 sebulan. Saya tahu it’s a bit risky tapi saya try juga. Apa-apa perkembangan saya akan cerita secara telus kat sini.


Impian Saya

Bebas dari hutang jahat. Menguruskan hutang baik dengan teratur. Memiliki 2 lot semi-d berkembar sebelah-menyebelah perkongsian saya dan isteri. Meningkatkan aset dan pendapatan pasif.

Emergency Fund Since July 2009

1,000

Password Untuk Unlock File Excel Di Bawah

AABABBBBAAAU

RSS Unknown Feed

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Blog Stats

  • 19,255 hits