Archive for the 'Solutions' Category

Income Tambahan

Alhamdulillah, mulai bulan Disember 2009 hingga Jun 2010 saya bakal mendapat pendapatan tambahan sebanyak RM2,500 sebulan. Saya harap dengan income tambahan tu saya dapat gunakan untuk menguruskan hutang-piutang saya.

Advertisements

Harga Emas Naik

Check dalam blog saudagar emas Pokli tengok harga emas meningkat mendadak sejak akhir-akhir ini.

Tak tahu kenapa. Mungkin sebab matawang dollar jatuh ataupun sebab harga komoditi seperti minyak naik.

Apakah harga emas akan mencecah USD 1,000 per ounce seperti yang kawan-kawan emas impikan awal tahun hari tu?

Pembayaran Hutang Ogos 2009

Bulan ini agak sibuk sedikit dengan beberapa aktiviti. Akhirnya hari ini dapat duduk seketika untuk bercerita tentang pembayaran hutang bulan Ogos 2009.

Bulan ni saya hanya ada RM2,300 untuk buat bayar hutang. Transfer duit ke Maybank seperti biasa tapi dek kerana tak sempat online Maybank dah tolak Standing Instruction untuk ASB dan Bank Persatuan sedangkan plan saya tak nak bayar dua-dua loan tu bulan ni.

Tapi tak apalah. Target untuk selesaikan baki hutang di HSBC terpaksa ditangguhkan ke bulan hadapan. Dah tak banyak pun. Kalau selesai kad kredit HSBC tu bolehlah saya tumpukan bayaran kad Citibank pula.

Pembayaran Hutang Bulan Ogos adalah seperti berikut:

CIMB 50

Citibank 300

HSBC 50

Public Bank 100

AEON 190

ASB 327

Bank Persatuan 305 (2 bulan)

Bank Rakyat 700 (lagi 400)

Keseluruhannya saya guna RM2,022 untuk bayar hutang Ogos 2009.

Bajet Julai 2009

Bulan ini kali kedua saya paparkan bajet keluarga sejak bajet pertama pada bulan Jun yang lalu. Untuk rekod bajet keluarga bulan Jun 2009 ialah RM1,353.46.

Manakala untuk bulan Julai 2009 bajet keluarga ialah RM1,395.32. Ada sedikit peningkatan perbelanjaan berbanding bulan Jun mungkin kerana bulan Julai saya keluar makan beberapa kali bersama keluarga di luar.

Namun saya bersyukur kerana perbelanjaan masih belum melebihi peruntukan bulanan sebanyak RM1,500. Dengan kata lain saya masih ada lebihan RM100 setiap bulan. RM100 ini sepatutnya saya kena simpan dalam bentuk tabungan untuk apa-apa keperluan atau kecemasan.

Bagi rakan-rakan yang belum mempunyai software bajet bolehlah download Bajet Bulanan Excel tersebut dari widget di sebelah.

Apabila saya mula buat bajet bulanan barulah nampak ke mana wang dibelanjakan dan portion-portion perbelanjaan. Jadi taklah merungut ke mana duit pergi sebab kita rekodkan perbelanjaan. Namun sikap istiqamah penting kerana kita tak boleh beri alasan sibuk atau tidak sempat merekodkan perbelanjaan. Kalau kita sibuk bermakna tidak akan wujudlah bajet bulanan untuk keluarga kita.

Saya harap saya terus konsisten dan komited untuk merekodkan perbelanjaan keluarga dalam software Excel tu untuk kebaikan saya dan keluarga serta mencapai taraf Merdeka Hutang satu hari nanti.

Pembayaran Hutang Julai 2009

Hujung bulan tiba dah hari ini kita telah melangkah ke awal bulan Ogos. Struggle juga untuk membayar hutang-hutang bulan ini. Maklumlah kalau sekadar membayar baki minima bila masanya hutang terutamanya hutang kad kredit akan selesai.

Untuk bulan Julai 2009 saya mengeluarkan sejumlah RM3,647.00 untuk membuat bayaran. Paling banyak saya keluarkan untuk HSBC iaitu RM1,050 untuk bayar hutang kad kredit. Nampaknya taktik serangan berterusan saya terhadap hutang kad kredit HSBC setidak-tidaknya telah berjaya mengurangkan hutang kad tersebut dari RM5,500 pada bulan Februari 2009 kepada RM1,000 untuk bulan Ogos akan datang. Oleh kerana kini pembayaran minimum untuk kad HSBC tersebut hanya RM50 bolehlah saya beri tumpuan kepada kad kredit Citibank pula untuk bulan-bulan akan datang.

Secara ringkasnya pembayaran hutang-hutang saya untuk bulan Julai 2009 adalah seperti berikut:

CIMB RM100

Citibank RM450

HSBC RM1,050

Public RM250

CIMB Exp RM360

AEON RM200

Loan ASB 327 (tak bayar lagi) sudah bayar

Saham Bank Persatuan RM137

Bank Rakyat RM1,100

Saya maklum bahawa rakan-rakan yang berpengalaman dalam selok-belok pengurusan kewangan seperti saudari Nurul Wahida dari Emas & Tanah pernah mencadangkan kepada saya agar apply Overdraft ASB untuk rendahkan interest kad kredit. Namun terdapat beberapa kekangan utama especially tak cukup modal untuk melaksanakannya hingga hari ini. Mungkin pada masa depan saya akan cuba menggunakan kaedah tersebut bila masa dan keadaan membenarkan.

Perancangan Kewangan

Sebanyak 1.6 bilion baki unit Amanah Saham Malaysia (ASM) kuota bumiputera yang tidak terjual akan dibuka untuk jualan kepada semua kaum mulai Selasa minggu depan.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, jualan itu bagaimanapun akan dihadkan kepada 20,000 unit kepada setiap pemegang akaun dan kuota itu akan dijual sehingga 27 Julai ini.

“Selepas tarikh itu, pelabur boleh melanggan unit ASM ini tanpasebarang had pelaburan maksimum dan ini bergantung kepada unit yangmasih ada. Jualan ini berasaskan siapa cepat, dia dapat,” katanya pada sidang media khas di sini semalam.

Seperti yang dapat kita baca di atas, baru-baru ini PNB buat keputusan untuk buka kuota langganan ASM yang diperuntukkan kepada Bumiputera sebanyak 1.6 Bilion kepada bangsa lain. Maka berduyun-duyunlah orang Cina beratur sejak dari pukul 6.00 pagi di hadapan pejabat pos dan bank untuk merebut tawaran keemasan ini. Sebelum ini hampir 1 Bilion ASM yang diperuntukkan kepada bukan Melayu habis dilanggan dalam masa 1 hari.

Kenapa orang bukan Melayu terutama Cina berebut-rebut membeli produk yang ditawarkan PNB seperti ASM dan ASW?

Sebabnya ialah kerana modal pelaburan tidak akan susut dan mendapat dividen tahunan pula antara 7-9%. Ini jauh lebih baik berbanding simpanan tetap di bank-bank atau amanah saham swasta seperti Public Mutual dan CIMB.

Namun orang Melayu bukan sahaja gagal memenuhkan tabungan di dalam ASB bahkan mengambil sikap sambil lewa bila kerajaan menawarkan ASM dan ASW. Hal ini termasuklah diri saya sendiri.

Bagi saya ada dua faktor kenapa orang kita tidak melabur dalam produk-produk PNB seperti ASM, ASW, ASN dan lain-lain.

Pertama kerana tidak ada lebihan wang untuk melabur.

Kedua kerana tidak terdidik dengan perancangan kewangan sehingga terjerumus dalam hutang.

Oleh yang demikian saya berpendapat perlu ada usaha bersungguh-sungguh daripada kerajaan untuk mendidik orang Melayu tentang perancangan kewangan. Orang Melayu kena tahu bila perlu berhutang, apa itu hutang baik dan hutang jahat, bagaimana untuk merancang kewangan dan bagaimana untuk membuat simpanan dan pelaburan.

Seelok-eloknya pendidikan mengenai perancangan kewangan mula diterapkan dari sekolah rendah lagi melalui subjek Kemahiran Hidup atau Matematik.

Dengan ini generasi yang akan datang akan terdidik dengan perancangan kewangan dan seterusnya dapat menjalani kehidupan yang lebih baik, merdeka dari hutang dan ada lebihan wang untuk menyimpan.

Pengalaman Berniaga Di Ebay

Berniaga ni salah satu cara nak tambah pendapatan. Macam saya pendapatan tambahan tu tentulah untuk bayar hutang. Pengalaman saya berniaga online adalah kat Ebay Malaysia. Banyak juga pengalaman yang dapat belajar dari bisnes kat Ebay esspecially melayan karenah buyer yang tanya pelbagai soalan. Tak jual banyak barang pun. So far berjaya jual 1-2 saja. Yang tak berjaya yang banyak sebab ramai buyer kat Ebay Malaysia ni kategori joy bidder. Tapi takpe sebab joy bidder ni semua kita laporkan kat Ebay dan nama diaorang akan negative.

Benda yang saya belajar kat Ebay ni ialah tak semestinya kita ada barang baru boleh jual. Jadi reseller lebih mudah. Kita tak perlu simpan stok dan barang anytime boleh kita order daripada seller lain yang ada stok. Yang penting cara kita present barang yang kita jual tu. Kenalah cari template-template yang menarik untuk attract buyers.

One thing is Ebay Malaysia listing barang percuma je. Tak perlu bayar even 10 sen untuk basic features. Apa lagi kawan-kawan. Selamat mencuba, kot-kot kita boleh dapat sedikit pendapatan sampingan.


Impian Saya

Bebas dari hutang jahat. Menguruskan hutang baik dengan teratur. Memiliki 2 lot semi-d berkembar sebelah-menyebelah perkongsian saya dan isteri. Meningkatkan aset dan pendapatan pasif.

Emergency Fund Since July 2009

1,000

Password Untuk Unlock File Excel Di Bawah

AABABBBBAAAU

Blog Stats

  • 19,293 hits